Terug naar alle artikelen

We Vroegen Jou Naar Je Ervaring Met Stress

 

Eerlijk is eerlijk. Stress lijkt van alle tijden te zijn voor de meeste studenten, inclusief onszelf. We vroegen daarom onze fans om te vertellen hoe zij omgaan met stress. We hebben veel interessante ervaringen gelezen, maar die van Marit was extra opvallend. Marit vertelde ons over haar eigen reis door het labyrinth van coping-mechanismen voor stress. Grappig geschreven, maar ook confronterend. 

Stress Rondom Het Studeren
Door Marit G.

Tja. Voor iemand die vaak gestressed is zou je me bijna een “stress-expert” kunnen noemen. Tenminste, als je na zou gaan hoeveel ik al wel niet gelezen, gehoord of geluisterd heb over stress. Ik heb me er al zoveel in verdiept dat ik de titels zowaar uit mijn mouw kan schudden: “Klaar met de stress!”, “Eindelijk rust!”, “14 Simpele Tips Om Een Leeg Hoofd Te Krijgen!”, en ga zo maar door. Ik ben een natuurlijke piekeraar, en ik heb veel stress. Maar de laatste tijd krijg ik het vermoeden dat ik meer stress om het stressen zelf.

Ik ben namelijk al wel meer dan een tijdje op zoek.

Op zoek naar een manier om met mijn stress, met mijn gepieker, om te gaan. Het begon voor mij met de hele mindfulness trend van 2014. De beloftes waren aanlokkelijk: probeer gewoon even een rust momentje te pakken en te leven in het nu, het liefst met speciale mindfulness thee en een mooie mindfulness kleurplaat en een mindfulness playlist op spotify. Ik kreeg er misschien well een “full mind” van, maar niet vol van rust – dit werkte duidelijk niet voor mij. Dus stapte ik maar over naar eigen onderzoek. Het volledige internet lag aan mijn vingertoppen.

Helaas waren het vooral irritante clickbait artikelen die me niet verder brachten dan interessante titels met minder interessante voor de hand liggende tips en “trucs”. Een voorbeeld artikel:

Voel je je onrustig en gestrest? Heb je veel aan je hoofd, en heb je behoefte aan rust? Ga dan aan de slag met deze praktische tips, en krijg rust in je hoofd!”

Nou… kom dan maar op… en vervolgens krijg je een reeks met zogenaamde trucs waar je helemaal niks mee kan!

1. “Maak je alleen druk om nu”
Oh, dankjewel tip1, nu zal ik automatisch een switch omzetten en me alleen nog maar druk maken over het hier&nu..

2. “Richt al je aandacht op wat je doet”
Oh wauw! Ja nu je dat zegt gaat dat wel ineens nu zo werken, thanks!

3. “Stop met moeten, start met willen”
Yes eindelijk het antwoord: stop gewoon met werkwoord A en vervang het door werkwoord B. Top!

Goed. Ik zal jullie mijn verdere cynisme besparen, maar je snapt wel wat ik bedoel. De artikelen op het internet gaven me gewoon niet de rust en ontspanning die ik zocht, en ik wilde gewoon een oplossing die werkte waar ik op kon bouwen.

Om een inzicht te geven in mijn gepieker mogen jullie meelezen in een stukje uit mijn dagboek van 6 Juni 2016:

“Stage lopen en thesis schrijven tegelijk. Wie heeft dat uitgevonden? Ik moet van mijn begeleider nu zo ongeveer de helft van mijn tienduizendwoorden tellende scriptie herschrijven, terwijl mijn stagebegeleider me vraagt of ik nog een keer een excel onderzoek kan uitvoeren met de nieuwe data. Twee dingen zou nog te overzien zijn ware het niet dat mijn werk nu ook nog eens me vraagt of ik in het weekend kan werken – net dat weekend dat ik wilde bijkomen van dat ene feestje wat ik mezelf wil gunnen op vrijdag. Fijn. Ik zie het al gebeuren. Op het feestje zal ik zitten piekeren over het werk. Tijdens het werk zal ik alsmaar bezig zijn met die deadline van mijn scriptie. En als ik dan eindelijk maandag eraan zit krijg ik waarschijnlijk weer een mail van stage over een of ander klein detail wat zo snel mogelijk aangepast moet worden. Piekeren over het piekeren wat er aan gaat komen, lekker dit.”

Omdat ik er niet uit kwam met het internet, noch met mindfulness/meditatie/yoga o.i.d., ben gewoon in de eigen kringen gaan rondvragen hoe zij even snel met stress omgaan. Mij werden supplementen aangeraden; valeriaan en magnesium onder andere.

Van de valeriaan kon ik wel echt flink ontspannen – een gevoel wat ik misschien sinds de jaren ’90 niet meer ervaren heb. Goed ik overdrijf – maar de mate waarin ik die valeriaan naar binnen werkte is niet overdreven. De ontspanning was fijn, maar ik miste nog steeds de keerzijde van de medaille: naast ontspanning in de chill-uren wilde ik ook gewoon focus in de werk-uren. Goed. One thing led to another en zodoende kwam ik uit op study buddy.

Voor mij is het fijn om gewoon iets te hebben waar ik op terug kan vallen wat mij snel resultaat geeft. Valeriaan voor de rust, en mijn studeermaatjes voor de prestaties. Misschien moeten ze maar een pill uitvinden waarin beide tegelijk zit?

Study Buddy® Bestellen