Terug naar alle artikelen

Hoe jij effectiever studeert met Mind Maps

Voorbeeld Mindmap

Mind mappen is een visuele techniek om studiestof samen te vatten. Het stelt je in staat alle beschikbare informatie in één oogopslag te overzien, de details van de hoofdlijnen te onderscheiden en de informatie beter te onthouden. Maar waarom werkt het zo goed? En hoe gaat het in zijn werk?

Waarom zijn Mind Maps effectief?

Wanneer je een ‘gewone’ samenvatting leest, gebruik je vooral je linkerhersenhelft, die taal verwerkt. Door het gebruik van kleuren, afbeeldingen, symbolen en pijlen gebruik je ook je rechterhersenhelft. Door beide hersenhelften samen te gebruiken kun je informatie sneller verwerken en begrijpen en beter onthouden. Daarnaast kun je door de ruimtelijke ordening in de Mind Map makkelijker onderscheid maken tussen de hoofd- en bijzaken van de stof, bespaart het je tijd omdat je alleen sleutelwoorden noteert en is het vooral leuk om op deze manier met de stof te werken.

Hoe maak ik een Mind Map?

Het maken van een Mind Map is relatief simpel. Je begint met het onderwerp van je mindmap. Deze zet je in het midden van een leeg A4, vergezeld van een afbeelding (zie het voorbeeld hierboven). Deze afbeelding helpt je om de informatie makkelijker te herinneren. Het onderwerp is het centrale idee en is vergelijkbaar met de titel van een boek of hoofdstuk. Vervolgens voeg je de volgende dingen toe:

Hoofd- en subtakken.
Bij een mindmap wordt alle informatie op hoofdtakken of zijtakken geschreven. De hoofdtakken sluiten direct aan op het centrale idee en bevatten de hoofdthema’s van een mindmap. De hoofdtakken zijn vergelijkbaar met de hoofdstukken van een boek. Subtakken bevatten de onder- en detailinformatie van de mindmap. Let op: wanneer een tak een subtak maakt, dan sluit deze op het uiteinde van de tak aan (zie afbeelding).

Sleutelwoorden in plaats van zinnen.
Dit is een belangrijk verschil met traditionele aantekeningen waarbij vaak hele zinnen worden gebruikt. Wist je dat je brein helemaal niet denkt in termen van zinnen? Weet jij nog één zin te herinneren uit een boek dat je onlangs hebt gelezen?

Een sleutelwoord is een speciaal gekozen woord dat dient als een uniek referentiepunt voor wat je wilt onthouden.
Een sleutelwoord wordt nog krachtiger als ze worden vervangen of vergezeld worden door sleutel afbeeldingen. Op deze manier worden beide hersenhelften gestimuleerd waardoor het makkelijker is om de informatie te onthouden. Zo is de linkerhelft vooral bezig met het verwerken van logische, rationele, analytische en lineaire informatie terwijl de rechterhersenhelft vooral werkt met beelden, kleuren, fantasie, ruimtelijk inzicht en intuïtie.

Visuele elementen.
Je gebruikt de volgende visuele elementen:
Kleuren. Elke hoofdtak en de subtakken die daaraan hangen worden in één kleur getekend. Dit zorgt voor een visueel onderscheid tussen de thema’s. Symbolen. Een symbool kun je toevoegen ter verduidelijking van een sleutelwoord of je kunt het symbool op een eigen tak plaatsen. Vaak gebruikte symbolen zijn bijvoorbeeld +/- (voor- / nadelen), ↑/↓ (neemt toe/af). Afbeeldingen. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Processen kan je over het algemeen goed met  afbeeldingen weergeven. Pijlen. Op verschillende plekken in een Mind Map staat regelmatig dezelfde of gerelateerde informatie die je met behulp van pijlen met elkaar kan verbinden. Dit geeft nieuwe inzichten en laat visueel zien welke onderwerpen met elkaar te maken hebben. Zie hieronder een voorbeeld van een mind map waar veel van de bovenstaande tips zijn toegepast.

Je Concentratie verhogen met Study Buddy
Wanneer je mind maps gebruikt zal je informatie veel makkelijker tot je kunnen nemen en onthouden. Hiernaast kan het ook heel nuttig zijn om te zorgen dat je je concentratievermogen verhoogt, zodat je minder snel afgeleid bent wanneer je de mind map maakt of instudeert. Hiervoor hebben wij een 100% natuurlijk en wetenschappelijk onderbouwd voedingssupplement ontwikkeld: Study Buddy! Klik hier voor meer informatie. Heel veel succes met mind mappen!