Terug naar alle artikelen

Het Machtig Mooie Motivatie Model

Motivatie is een ingewikkeld iets. Hoe kan het dat je de ene keer flink gemotiveerd bent om lekker aan de slag te gaan, terwijl je op andere dagen keer op keer blijft soggen? Het lijkt voor veel mensen alsof motivatie iets is wat je toevallig hebt of niet – maar waar je zelf geen controle over kunt uitoefenen. Wij denken dat dit beter kan. Daarom gebruiken wij bij Study Buddy het Machtig Mooie Motivatie Model (M4). In deze blog gaan wij het M4-model met je delen om jouw motivatie naar een machtig mooi niveau te tillen. Let’s go.

Wat is het M4-Model?

Het M4-model is een synthese van krachtige motivatie-technieken die op zichzelf al voor een snelle motivatie-boost kunnen zorgen, maar wanneer gecombineerd voor een onstopbare motivatie kunnen zorgen. Het model haakt in op de menselijke psychologie en is ontworpen om in welke situatie dan ook een betrouwbare bron van motivatie te zijn, omdat het met name gebruik maakt van intrinsieke motivatie (die blijvend is) in plaats van extrinsieke motivatie (die vlijtend is). Het model bestaat uit 6 stappen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Stap 1 – Waarom doe je dit?

Probleem
Het eerste waar de meeste mensen tegen aan lopen is dat ze niet weten waarom ze doen wat ze doen. Bijvoorbeeld bij een studie kan het vaak gebeuren dat de oorspronkelijke reden om iets te doen gaandeweg vergeten wordt, je enige reden om iets te doen blijft dan ‘omdat het moet’. De schrijver Simon Sinek schrijft over dit fenomeen in zijn boek Start With Why. Zijn belangrijkste stelling is dat je altijd ten eerste met de ‘waarom’ vraag moet beginnen voordat je ergens aan begint. Als je glashelder voor jezelf hebt waarom je iets doet zal je motivatie veel sterker zijn.

Oplossing
Voordat je begint aan werk of aan studie begin je met een aantal ‘waarom’ vragen. Waarom ben je deze studie gaan studeren? Wat vond je er in eerste instantie leuk aan? Waar wil je zijn over 5 jaar; 1 jaar; 6 maanden; 1 maand? Wat kun jij precies vandaag doen om dichter tot dit eindresultaat komen? Hoe zal jij je voelen als je in de toekomst je doelen behaald hebt en vaardiger, wijzer en ervarener bent? Zou jij je wel op die manier willen voelen in de toekomst? Zo ja – wat kan jij vandaag dan doen om dichter tot dit punt te komen?

De truc van de waarom vraag is om ver uit te zoomen en vanuit de toekomst te denken. Juist door de potentiële resultaten van je dagelijkse arbeid groter te maken en op te hemelen, raak je meer gemotiveerd in het hier-en-nu omdat je weer zicht hebt op de big picture.

Stap 2 – Welke uitkomst zoek je?

Probleem
Het tweede probleem waar mensen tegenaan lopen is dat ze helemaal niet voor zichzelf helder hebben welke specifieke uitkomst ze zoeken. Als je niet weet wat je eindpunt is, of wanneer je doel gehaald is, dan is het lastig om gemotiveerd er aan te werken; je weet immers niet waar je naartoe aan het werken bent. Zeker bij leren voor tentamens zie je dit gebeuren; het is lastig te kwantificeren wanneer je nou precies goed bezig bent. Door dit gebrek aan helderheid blijf je meanderen tussen soggen en gedemotiveerd je boeken doornemen.

Oplossing
Resultaten kun je splitsen in een aantal facetten. Je hebt de emotionele resultaten (hoe jij je zal voelen), de fysieke resultaten (wat je bereikt hebt) en de mentale resultaten (wat je hebt geleerd). De truc is om heel helder alledrie deze resultaten bij voorbaat te kwantificeren; “Ik wil precies 120 minuten lang Hoofdstuk 8 en 9 lezen (fysiek). Ik wil precies deze X,Y,Z thema’s, begrippen en onderwerpen begrijpen (mentaal). Ik zal me dan voldaan, tevreden en geïnspireerd voelen (emotioneel), omdat ik mijn doelen behaald heb.

Maak voor jezelf helder welke uitkomsten je zoekt door jezelf scherpe vragen te stellen. Welke thema’s, begrippen of onderwerpen wil je begrijpen? Hoeveel uur wil je werken of studeren? Hoeveel woorden wil je geschreven hebben? Hoe wil jij je voelen aan het einde van je sessie?

Stap 3 – Welke beloning ga jij jezelf geven?

Probleem
Je bent al goed op weg. Je bent je bewust van de big picture van wat je vandaag gaat doen en je hebt voor jezelf helder gemaakt welke resultaten je wilt bereiken. Nu komen we aan bij het volgende probleem; de meeste mensen belonen zichzelf van te voren, in plaats van achteraf. Inefficiënt studeren is wanneer je eerst 3 uur lang jezelf gaat belonen met facebook, whatsapp of tv-series en dan pas op het laatste minuut uit wanhoop aan je huiswerk begint. Waar je naartoe wilt is een situatie waarin jij met jezelf afspraken kan maken dat goed werk altijd beloont wordt met een gedegen beloning.

Oplossing
Ten eerste moet je er achter komen welk specifiek iets jouw kan motiveren. Ieder persoon is anders. Misschien is het voor jou wel een tv-serie, of chocola, of gamen of afspreken met vrienden – het maakt niet uit, maar probeer voor jezelf helder te krijgen waar jij echt blij van wordt. Ten tweede spreek je met jezelf af, mogelijk door het voor jezelf op te schrijven, dat als jij je targets haalt, dat je dan jezelf mag belonen met de beloning die jij jezelf gaat geven. Maak hier op den duur een gewoonte van, en je zal altijd met plezier aan de slag gaan.

Stap 4 – Welke condities heb je nodig?

Probleem
Je kan zo gemotiveerd zijn als je wilt, maar als je geen goede omgeving hebt of niet de middelen hebt om te studeren dan zul je nog steeds geremd worden. Je kan vaak niet zomaar aan de slag gaan met leren, het is aan te raden om van te voren uit te zoeken welke condities jij moet veilig stellen om efficiënt aan je werk of studie te beginnen.

Oplossing
Ga bij jezelf na – in welke omgeving en onder welke omstandigheden studeer jij het beste? Welke tools of middelen heb jij nodig om optimaal aan de slag te gaan; denk aan eten, drinken, een fijne stoel, et cetera… Vraag jezelf af – hoe kan ik mijn omgeving dusdanig zo vormgeven dat het onvermijdelijk wordt dat ik goed ga studeren?

Stap 5 – Welke structuur ga je aanhouden?

Probleem
Je voelt je gemotiveerd en je omgeving zet aan tot werken – maar dan komen we aan bij het volgende probleem; mensen weten vaak niet precies hoe ze iets moeten aanpakken. Wanneer je geen helderheid hebt over wat je precies gaat doen kan ook dit demotiverend werken. Je gaat dan maar semi-productieve dingen doen om de illusie te wekken dat je tenminste met iets bezig bent, terwijl je ergens wel bewust ervan bent dat je de daadwerkelijk belangrijke dingen aan het vermijden bent.

Oplossing
De truc is om vooraf – voordat je aan je opdracht begint – het volledige proces stap voor stap uit te denken en op te schrijven. Vrijwel elke uitdaging kan worden ontleed in discrete stappen die in een logische volgorde afgewerkt moeten worden. Door dit van te voren te doen schep je helderheid over het volledige proces. Daarnaast kun je voor elke stap in het proces inschatten hoeveel tijd het kost. Waar over het algemeen veel mensen tegen aan lopen is dat ze de tijd voor sommige taken zwaar overschatten en voor andere taken dan weer onderschatten. Door het gehele proces in kaart te brengen weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 6 – Hoe ga je dit doorlopen?

Probleem
Je bent al bijna klaar om te beginnen – door het proces helemaal uit te stippelen en in te schatten hoe lang je ermee bezig bent heb je het raamwerk van je opdracht al klaar staan, het enige wat je nu nog moet doen is je brein in de juiste “stemming” brengen om aan de slag te willen gaan. Veel mensen beginnen gewoon zomaar aan hun werk, zelfs wanneer ze wel een heldere structuur hebben, zondat dat ze al een beetje opgewarmd zijn. De oplossing hiervoor: visualiseren.

Oplossing
In de laatste stap van het M4-model ga jij jezelf opwarmen door eerst voor jezelf te visualiseren dat je het hele proces doorloopt. Je gaat bij elke stap uit je structuur even na hoe jij je zal voelen, wat jij zal ervaren, en hoe het gaat zijn om deze taak uit te voeren. Door het gehele proces van begin tot eind vanuit visualisatie te doorlopen, maak jij je brein helemaal klaar om aan de slag te gaan. Er kan nu geen twijfel meer bestaan over wat je moet doen, of waarom je het moet doen; je weet vanuit de big picture waarom je dit doet, je weet welk resultaat je wilt behalen, je weet wat je ervoor terug gaat krijgen (beloning), je hebt de perfecte omgeving geschapen om te werken, je weet precies welke stappen je moet doorlopen én je bent mentaal helemaal opgewarmd door het hele proces te visualiseren: tijd om te beginnen!

Samenvatting

1. Zoals Simon Sinek zegt, Start With Why; maar voor jezelf helder waarom je dit doet.
2. Maak voor jezelf helder welke resultaten jij wilt bereiken; fysiek, emotioneel en mentaal.
3. Zoek uit wat voor jouw beloning jou motiveerd, en spreek deze met jezelf af.
4. Schep de ideale omgeving en condities voor je opdracht.
5. Breng het gehele proces in kaart, inclusief hoeveel tijd je nodig hebt per stap.
6. Doorloop het proces een keer door het te visualiseren.

Study Buddy® Bestellen