Terug naar alle artikelen

Is Study Buddy Geschikt Voor Veganisten

Veganisme is de laatste tijd een steeds sterker opkomende trend geworden onder studenten. Documentaires zoals Forks over Knives en Cowspiracy belichten zowel de morele aspecten als de gezondheids aspecten van een veganistische levenstijl. Voor veel mensen is een overstap naar een veganistische diëet erg groot, maar toch zie je dat de harde kern van veganisten steeds gestager toeneemt. Wij vroegen Ronan, recent veganist én noötropics connoisseur naar zijn verhaal.

Mijn zoektocht naar veganistische noötropics
 Door Ronan S.

Ikzelf heb na lang twijfelen toch besloten de stap te nemen om volledig veganistisch te worden. Voor mij persoonlijk wogen de morele argumenten zwaar genoeg om deze keuze te maken. Zodra ik veganist werd ben ik echter direct geconfronteerd met een overvloed aan moeilijke keuzes. Hoe kan ik mijn fitness doelen combineren met een diëet dat van nature weinig proteine bevat? Hoe kan ik mijn eten nog lekker maken zonder sauzen gemaakt op melkbasis? Kan ik wel nog steeds voor minder dan 8 euro per dag gezond en stevig eten wanneer ik alleen nog maar plantaardig voedsel mag nuttigen?

Met deze en meer vragen heb ik lang geworsteld, maar gelukkig wel tot oplossingen gekomen. Met name ben ik erg blij dat alle tekorten van een veganistisch diëet opgevuld konden met supplementen. Zo lopen veganisten het risico op een tekort aan zink, magnesium, ijzer, omega-3 vetzuren en vitamine B12. Elk van deze bouwstoffen kon ik gelukkig door middel van supplementen aanvullen; er bestaat zelfs veganistische proteïne poeder!

Hoewel het dus lukt om voor de tekorten van een veganistisch diëet te compenseren met natuurlijke supplementen was dit voor mij niet genoeg. Ik wilde namelijk naast tekorten opvullen ook het beste uit mezelf kunnen halen door net dat stapje verder te gaan. Ik ben daarom op zoek gegaan naar noötropics (supplementen die je menselijke potentieel vergroten) die passen in een veganistisch diëet, op zowel morele als gezondheidstechnisische gronden.

Via via kwam ik erachter dat veel van mijn medestudenten ADHD medicatie gebruikten als noötroop om hun studeerprestaties te verbeteren. Uiteraard ben ik toen zelf ook gaan experimenteren met producten als ritalin en dexamfetamine. Na verder onderzoek kwam ik erachter dat dit soort middelen eigenlijk methylphenidaten zijn, ofwel drugs die de vrijlating of heropname van de neurotransmitter dopamine beïnvloeden. Waar ik ook achter kwam was dat voor de ontwikkeling van dit soort middelen gebruik werd gemaakt vaan dierproeven. Op morele gronden voelde ik mij daarna genoodzaakt om mijn gebruik van dit soort drugs te staken – dit was een grotere stap dan ik had verwacht, want ik had veel productiviteit en focus genoten van deze producten. Omdat ik nog steeds het beste uit mezelf wilde halen moest ik op zoek naar een vervangend product.

Ik begon in de eerste plaats met Happy Caps, een product wat in smartshops te koop is. Ze boden veel versies aan zoals “Euphor-E”, wat XTC zou emuleren, of “Sex-E”, wat als seksstimulant zou werken. Mijn keuze ging naar “Brain-E”, die Energy & Concentratie bevordert. Het werkte! Maar deze happy caps waren wel erg duur, ik betaalde vaak 15,- voor maar drie capsules (terwijl de methylphenidaten voor 1,- per stuk op de koop gingen). Toen ben ik toch maar verder gaan zoeken.

Voor zover ik nog kon vinden waren er nog twee andere aanbieders van dit soort nootropics in Nederland: Braincaps en Study Buddy. Omdat ik ervan houdt om op vergelijkend onderzoek uit te gaan heb ik ze beide geprobeerd. De braincaps bevatte cafeïne, acetyl l-carnitine, ginkgo biloba, l-theanine en rhodiola rosea. Gelukkig waren al deze grondstoffen vegan, dus ik kon met een goed gevoel het product uitproberen. Daarna heb ik de ingrediënten van Study Buddy doorgenomen: l-theanine, ginkgo biloba, rhodiola rosea, l-tyrosine, dimethylethanolamine, choline bitartraat, huperzia serrata, cafeïne, b12, b6, d3 en piper nigrum. Het viel me op dat er veel meer complexe formule achter het product zat en er meer diverse stimulanten werden aangeboden. Belangrijker voor mij was echter nog of het wel of niet veganistisch was. Dat was, net zoals bij de braincaps wel het geval.

In mijn persoonlijke ervaring lijken deze drie noötropics, de braincaps, Study Buddy en happy caps op elkaar qua effect, hoewel er wel subtiele verschillen zijn waarvan ik aanraad om ze zelf op te zoeken en te ervaren. Happy caps passen echter niet meer in mijn huidige budget en heb ik daarom laten vallen. Braincaps en Studdy Buddy vallen voor mij in dezelefde prijscategorie, maar wat voor mij het verschil uitmaakt is dat Studdy Buddy meer dan voldoende de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Vitamine B12 aanbiedt. Ik als veganist vind het mooi meegenomen dat mijn natuurlijke tekort aan B12 aangevuld kan worden door een product dat ook nog eens mijn prestaties verbeterd. Het is om deze reden dat ik als veganist, op zoek naar een geschikte noötropic, een lichte voorkeur heb voor Study Buddy.

 

Study Buddy® Bestellen