Terug naar alle artikelen

Concentratie-guide

Concentratie. Het lijkt wel alsof we er allemaal een tekort aan hebben. En dat is naar, want voor de meeste mensen is concentratie een van de meest waardevolle “gevoelens” die er zijn. Of je nu op kantoor een deadline hebt en veel werk moet verzetten of in de bibliotheek zit omdat je veel te laat begonnen bent met leren voor dat belangrijke examen, het lijkt wel alsof we tegenwoordig maar maximaal 5 minuten onze aandacht ergens bij kunnen houden, zeker als het echt moet.

Wat veel mensen niet weten is dat er een aantal zeer effectieve doch redelijk onbekende manieren zijn om je beter te kunnen concentreren, waarvan je de meeste ook direct kunt toepassen. Daarom hebben we deze “no nonsense” gids geschreven, zodat we mensen zoals jou kunnen helpen.

Wat ga je niet vinden in deze blog?

Allereerst even het volgende: dit artikel is niet zoals de rest van de onzin die je waarschijnlijk op google gevonden hebt voordat je hier terecht kwam. Het heeft geen zin om nog een keer alle generieke methoden op te noemen die je overal al tegenkomt. We gaan je niet vertellen dat je gezond moet eten (maar dat moet je wel), of dat je 8 uur slaap per nacht moet pakken (al is dit wel erg effectief). We gaan ook niet beginnen over allerlei nieuwe technieken zoals Pomodori of meditatie, en we gaan je ook niet vertellen dat je moet “denken in oplossingen” of dat je hersenen moet trainen via vage experimentele methodes. Wat we in deze blog behandelen zijn extreem praktische, bewezen methodes die je vrijwel direct kunt toepassen. You’re welcome.

1. Stop met muziek luisteren en switch naar “binaural beats”

Veel mensen vinden het prettig om muziek te luisteren tijdens het werken. Het gros van deze mensen is ook onder de indruk dat het ze helpt met concentreren, maar het tegendeel is vaak waar: Muziek is een stimuli voor je hersenen die zorgt dat je minder “brainpower” over hebt om te spenderen aan de taak waarmee je bezig bent. Als je toch graag iets luistert, of graag oortjes in hebt dan zijn “binaural beats” de perfecte oplossing.

Binaural beats zijn soundtracks die op een speciale manier bepaalde frequenties afspelen die je hersengolven beinvloeden. Dat klinkt misschien heftig, maar je hersengolven worden de hele dag door beïnvloed door allerlei factoren uit je omgeving.

Om even technisch te doen: de hersenen zijn constant “onder invloed” van 5 soorten hersengolven (of frequenties): Gamma, Beta, Alpha, Theta, Delta golven, waarvan er altijd 1 dominant is. Welke soort golven op welk moment dominant zijn bepaalt in wat voor modus je hersenen zijn en de ene modus is beter geschikt voor concentratie dan de andere. Zo zorgen beta golven bijvoorbeeld voor energie, alpha golven juist voor rust en zijn gamma golven weer beter voor creativiteit.

Binaural beats spelen bepaalde frequenties af die je hersenen helpen om in de juiste modus te komen. Zo kun je dus “sturen” in welke modus je zit. Er zijn veel gratis tracks beschikbaar op internet maar een goede plek om te starten is op het youtube kanaal van Magnetic Minds. Hier op kantoor gebruiken we vaak onderstaande soundtrack, maar je kunt ook deze of deze proberen.

2. Gooi een klont boter in je koffie

Waarschijnlijk denk je nu: “ehhhm, wat?” Het idee komt van Silicon Valley ondernemer en wereldbekende biohacker Dave Asprey en wordt nu wereldwijd gebruikt door CEO’s, ondernemers en Ivy-League studenten.

Het idee is dat je tussen de 25 en 50 gram (gras)boter, en eigenlijk ook wat MCT olie (niet per se nodig) in je koffie gooit. Dit moet wel boter zijn van koeien die zoveel mogelijk op gras hebben gestaan, omdat die boter de juiste vetten bevat die je hersenen energie geven. Een biologische grasboter voldoet meestal prima.  Deze (gras)boter heeft een hoop voedingsstoffen die je terugvindt in andere superfoods, zoals je kunt zien in deze infographic.

Je hersenen kunnen bepaalde goede vetten namelijk extreem goed gebruiken als bron van energie, vele malen beter dan b.v. koolhydraten. Naast het feit dat je hersenen liever vet gebruiken, zorgen vetten ook niet voor die welbekende “crash” die hebt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Een double win dus!

Je kunt meer lezen over deze zogeheten “bulletproof coffee” en de vele redenen waarom het je hersenen beter laat werken in dit artikel van Dave.

 

Image result for nootropics brain png

3. Probeer nootropics om je hersenen optimaal te laten presteren

Al zijn beide bovenstaande methoden erg effectief, de beste manier om je beter te kunnen concentreren is toch echt wel door middel van “nootropics”. De term nootropics is een verzamelnaam voor bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat je hersenen beter gaan werken, zonder bijwerkingen en die veilig zijn voor de lange termijn.

Om heel kort uit te leggen hoe dat werkt: je hersenen zijn net een soort fabriek met inputs en outputs. Nadenken, leren en herinneren zijn allemaal een verzameling van processen (de outputs) in je hersenen die bepaalde grondstoffen (de inputs) nodig hebben om (optimaal) te kunnen worden uitgevoerd. Toch heeft je lichaam die bouwstoffen niet altijd in de juiste hoeveelheden op voorraad, waardoor je je bijvoorbeeld niet kunt concentreren, of slecht dingen herinnert. Als je weinig/slecht slaapt, onder stress staat of op een dag heel veel na moet denken, dan ontstaat er al snel een tekort aan die grondstoffen. En zelfs als je helemaal gezond bent kunnen je hersenen vaak nog beter presteren wanneer je meer van deze bouwstoffen geeft dan je in een normaal dieet binnenkrijgt. Dit is waar nootropics het verschil kunnen maken. Een goed nootropisch product bevat namelijk precies de juiste grondstoffen die jouw hersenen nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Wij vinden dat ontzettend interessant en we experimenteren zelf al jaren met verschillende nootropics.