Terug naar alle artikelen

3 Manieren om je Studeer Stress te Verlagen

gestresste en ontspannen hersenen

De tentamentijd is aangebroken. Het is weer tijd voor zwoegen in de bieb, stapels boeken wegwerken en veel stress. Maar wacht eens even, is al die stress wel nodig? Uit onderzoek blijkt dat stress een zeer negatief effect heeft op je studieprestaties. Om dit te voorkomen gaan wij jou in dit artikel 3 tips geven om studeerstress te verlagen. Hoe doe je dat?

Maak een duidelijke planning

Deze heb je vast al eens gehoord. Maar doe je dit eigenlijk wel? En waarom werkt het zo goed? Een goede planning gaat stress tegen omdat dit vaak ontstaat door onduidelijkheid. Als je niet weet wanneer je wat gaat doen, krijg je een gestresst gevoel: je voelt dat je ‘iets’ zou moeten doen omdat je anders je tentamen niet haalt, maar niet precies wat. Zodra alles extreem duidelijk is dan geeft dat rust. Zelfs als je concludeert dat je je tentamen niet meer kan halen zorgt dit voor rust (echt waar). Dus, hoe maak je nou zo’n duidelijke planning? Zo bijvoorbeeld:

1. Schrijf alle dingen op die je moet doen om je tentamen te halen, van belangrijk naar minder belangrijk. Schrijf er ook bij hoe lang elke activiteit ongeveer duurt.
2. Plan ontspannende activiteiten in zoals eten met vrienden of het kijken van een serie. Om goed te kunnen presteren is ook ontspanning nodig.
3. Bepaal voor elke dag tot het tentamen welke to do’s je gaat doen. Als er niet genoeg tijd is om alles te doen kan dit betekenen dat je de minst belangrijke dingen niet doet.
4. Hou de laatste dag voor het tentamen vrij om resterende dingen te doen en de stof te herhalen.
5. Pas de planning direct aan wanneer het anders loopt dan je dacht.

 

 

Sport voor het studeren

Als je aan het studeren bent schiet sporten er vaak bij in. Niet doen! Op dit moment heb je beweging juist het hardst nodig. Als je sport maakt je lichaam endorfines aan waardoor je stress wordt verlaagd. Daarnaast zorgt beweging voor een betere slaap en een betere zuurstoftoevoer naar je hersenen.

Een studie uit 2005 toonde aan dat studenten die voor elke les 30 minuten gesport hadden een 20.4% hoger cijfer behaalden voor hun tentamen. De onderzoeker zei: “De grootste verbetering in studieprestaties merken we direct na het sporten. Ze zijn dan rustiger, voelen zich beter en zijn gemotiveerder dan normaal.” Je gaat dus effectiever studeren direct nadat je gesport hebt. ‘s Ochtends of ‘s middags sporten dus!

Studeer met een wingman

Uit een recent onderzoek dat Study Buddy heeft uitgevoerd bij 378 Nederlandse studenten blijkt dat 83,6% (!) alleen studeert. Zonde! Want wanneer je samen met iemand anders studeert kan je jouw frustraties kwijt en help je elkaar verder. Bovendien is het (in de meeste gevallen) ook nog eens leuker om samen te studeren. Een studie uit 2011 toonde aan dat studenten die steun zochten bij anderen minder stress ervoeren tijdens het studeren en ook nog eens beter presteerden. Ook een studie uit 2005 toonde aan dat het bespreken van de studiestof met anderen een effectievere methode is dan alles zelf te leren.

Studeer dus met iemand die jouw wingman kan zijn tijdens het studeren: een partner die net zo serieus is als jij. Zo motiveer je elkaar om hard te blijven werken. Bespreek vervolgens de stof per hoofdstuk. Hiermee maak je het interessanter om de onderwerpen te leren en tegelijkertijd weet je of je de stof daadwerkelijk beheerst. Je snapt het namelijk pas echt als je het kunt uitleggen in je eigen woorden.

 

Maak gehakt van jouw studeerstress!

Stress is dus erg gevaarlijk voor jouw studieresultaten (en -plezier). Het is essentieel dat je jouw studiestress minimaliseert door een duidelijke planning te maken, te sporten voordat je gaat studeren en, last but not least, samen met een wingman te blokken. Wij hopen dat je met deze methoden aan de slag kan om zonder al te veel stress al je tentamens te gaan halen.